SNABBGUIDE
DET HÄR BEHÖVER DU!
•Ekombucha startvätska
•Vitt socker (gärna ekologiskt)
•Ekologiskt svart te (icke smaksatt) finns i Ekombuchabutiken
•Glaskärl, gärna med tappkran
•Stor sil
•Snöre eller gummiband
SÅ HÄR GÖR DU!
1 Koka en liter vatten.
2 Häll ner 1 dl socker och två teskedar ekologiskt svart te i kastrullen och rör om.
3 Låt teblandningen svalna helt till rumstemperatur. Gärna över natten.
4 Sila det avsvalnade teet och häll ner det över startvätskan i en rengjord och väl sköljd glasbehållare.
5 Täck över med tygbiten och fäst med snöre eller gummiband.
6 Låt stå i rumstemperatur för att mogna och bilda ny startvätska. Märk burken med startdatum.
Börja smaka av efter ungefär fem dagar. Undvik direkt solljus.
VILL DU GÖRA EGEN SMAKSATT OCH BUBBLIG KOMBUCHALÄSK?
DÅ BEHÖVER DU:
•PET-flaskor
•Valfri smaksättning, bär, frukt, kryddor osv
SÅ HÄR GÖR DU!
1 Efter 5-7 dagar: Häll/mosa ner ca två- tre teskedar med valfri blandning med frukt eller bär i PET-flaskan
2 Fyll flaskan med din kombucha. Glöm ej spara valfri mängd till ny startvätska i din glasburk.
3 Sätt på korken och låt stå i några dagar i rumstemperatur.
4 Lätta lite på korken ibland för att kolla om kolsyran kommit igång.
5. Drick och njut!